Lagidrotter

En lagidrott är en idrott där du deltar tillsammans med andra och bildar ett lag. Den största lagidrotten i världen är fotboll. En idrottare i en lagidrott måste ändå prestera på individuell nivå och ju bättre ett lag är, desto mer kräver det av individerna. Även i lagidrott måste idrottarna träna på egen hand för att utvecklas på både det som de är duktiga på, men också för att förbättra sina svagheter – allt för laget. Det är endast de skickligaste individerna som blir uttagna i en lagsport som är med i en liga, men ibland kan förmågan att samarbeta och föra ett lag framåt göra att en person kan avancera. I en lagsport behövs alla slags personligheter för att laget ska prestera på topp.

Fotboll

Världens största idrott är fotboll. Fotboll spelas över hela världen och i så gott som alla länder. Fotbolls-VM är den största idrottstävlingen för en enskild sport, och när det pågår avstannar mycket annat – särskilt i länder där det egna landet spelar bra. Många unga killar och tjejer drömmer om att bli professionella fotbollsspelare och har de stora stjärnorna som förebild.

Det som är speciellt med fotboll är att det inte bara engagerar de elva personerna i ett lag som är på spelplanen, det engagerar också publiken. Det är genom att vara en så stor publiksport som fotbollsstjärnor kan tjäna mångmiljonbelopp och folk kan åka till andra länder för att följa favoritlagen i olika matcher.

I en match spelar två lag mot varandra och målet är att få in bollen i motståndarnas mål. Flest mål vinner. I varje lag finn det tio utespelare som har olika positioner och en målvakt som vaktar målet. En match pågår under sammanlagt 90 minuter, men är uppdelat på två halvlekar om 45 minuter vardera. Däremellan är det en paus och lagen byter också planhalva under pausen. Genom att byta sida blir matchen mer rättvis, då sol, plan och vind också kan påverka resultatet.

Ishockey

Ishockey är en stor sport på den norra delen av jordklotet; i polarcirkelländerna, samt USA och några andra europeiska länder. I ishockey spelar de två lagen på en rink med is. Spelarna har skridskor och klubba och målet är att få in pucken i det andra lagets mål. Ishockey är en snabb sport, ibland kan det göras flera mål inom några minuter. I ishockey är en match inte klar förrän domaren blåser och de sista sekunderna är över. En ishockeymatch pågår i 60 minuter, men uppdelat på tre perioder om vardera 20 minuter. I ett lag är det en målvakt och fem utespelare på plan, men utespelarna byts flera gånger under matchen.

cocktail