Fotbolls-VM

Fotbolls-VM är det största arrangemanget för en enskild sport. Nästan alla länder i världen deltar i kvalen inför fotbolls-VM. Det är också en stor publiksport, både på arenorna och på tv. Människor runt om i världen ser sporten och hejar fram sina länder.

Kvalen inför VM

För att få delta i fotbolls-VM måste ett land ha kvalificerat sig. Länderna kvalificerar sig i olika grupper som spelar matcher mot varandra. De två lag som kommer överst får sedan gå vidare. På sätt och vis börjar VM:et redan under kvalen, då det är då som det avgörs om ett land ska gå vidare. Det är många som följer sin nation och vissa åker också med nationslaget för att se det spela på plats. Inför VM 2018 i Ryssland slog Sverige ut Italien och det sågs som en prestation.

VM

Under VM delas lagen åter in i olika grupper som spelar mot varandra. De två lag som vinner gruppen får sedan gå vidare till olika delfinaler fram till att de fyra bästa lagen finns kvar. De fyra bästa lagen spelar semifinal. Vinnarna i semifinalmatcherna spelar sedan om guld, och förlorarna om silver. Under fotbolls-VM 2018 i Ryssland vann Frankrike guld mot Kroatien. Belgien och England spelade om brons, och Belgien vann.

cocktail