Dart

De flesta av oss håller på eller har någon gång hållit på med någon typ av idrott. Eftersom idrott är ett så pass brett område så omfattar det allt från bollsport och motorsport till vintersport och racketsport.

Olika länder har olika starka kulturer gällande olika idrotter. I Sverige har vi exempelvis en stark tradition när det kommer till vintersport, med stora framgångar under åren, medan man exempelvis i Brasilien har en stark fotbollstradition.

Den här artikeln kommer dock handla om en mindre idrott, som faktiskt har fått ett uppsving de senaste åren. Idrotten det handlar om är dart. Det första du kanske tänker då är: “Är dart en sport”? Många kanske tror att det bara är en underhållningsform på puben, fritidsgården eller i trädgården.

Faktum är dock att dart är en sport där de största tävlingarna kan ge flera miljoner i prispengar. Det finns även många tokiga fans som reser runt hela världen för att följa sina favoritspelare. Det är därmed ofta fulla salonger när tävlingarna avgörs. I takt med sportens ökade intresse, kanske det så småningom även kommer arrangeras stora tävlingar med de bästa dartspelarna i världen, i Sverige. För att en sådan tävling ska kunna genomföras, bör man därför se till att ha en bra lokal med mycket utrymme för de tokiga fansen. Man bör även se till att lokalen genomgått en ovk om den är i stockholm, på så sätt kan man nämligen säkerställa en bra atmosfär för både spelare och publik.

Så spelar man dart

Man kan spela många olika sorters spel inom darten. Exempel på sådana är Shanghai, Cricket eller Around the clock. Men när det handlar om de stora tävlingarna så spelar man den spelformen som kallas 501.

501

Spelet 501 innebär att man börjar på 501 poäng och därifrån ska man ta sig ner till 0 på så få kast som möjligt.

Darttavlan är indelad mellan 1-20 och varje siffra har singel-, dubbel- och trippelrutor. Det innebär att den yttre ringen ger dubbla poäng, och den inre ringen ger trippla poäng. I mitten av tavlan finns även två mindre ringar, där den yttre ger 25 poäng och den inre, även kallad bulls eye, ger 50 poäng.

För att gå ut, det vill säga att vinna ett set (komma ner på 0), så måste den sista pilen man kastar träffa en dubbel, det vill säga den yttre ringen. I vissa fall kan man även gå ut genom att träffa bulls eye.

Har du aldrig provat eller tittat på dart så kan det starkt rekommenderas. Det är verkligen imponerande att se hur skickliga världsstjärnorna är på att träffa pilarna precis där de vill. Det är betydligt svårare än man kanske tror. Den som redan har provat kan intyga det!

cocktail