Idrotta året runt

Den som gillar att idrotta året runt möter ofta lite utmaningar under det mörka vinterhalvåret. I alla fall om träningen brukar äga rum på sen eftermiddag eller kväll. I vårt land krävs då effektiva extraljus på idrottsplanen eller i löpspåret, men inte bara där utan även på väg till och från passet är det tryggare med bra extraljus och självklart reflexer på kläderna så andra trafikanter tydligt ser att det är någon där. Det här är förstås extra viktigt utanför tätorten och dess upplysta gator och vägar.

Extraljus för bilen

Visualisera en mörk novemberkväll, lite regndisigt och våtblank körbana med mörk skog runtomkring. Utan Extraljus på bilen kan det lätt hända en olycka i det läget, det är livsviktigt att se bra även den mörkaste kväll. Antalet viltolyckor ökar hela tiden och det är förstås inte bara viltet som riskerar att skadas utan även bilarna och allra värst – de som sitter i. Ett vildsvin är mörkt, rör sig snabbt och kan väga bortåt 300 kilo, det är verkligen inget man vill krocka med. Effektiva extraljus som lyser upp både väg och vägren kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död i värsta fall. Ju tidigare man som förare får syn på eventuellt vilt, desto större möjlighet att hinna väja eller bromsa.

Elljusspår i många kommuner

Många idrottare brukar motionsträna i de elljusspår som många kommuner satsar på för folkhälsans skull. Nio gånger av tio ligger sådana spår ute i skogspartier eller andra naturområden och det kan vara rejält mörkt runtomkring. Det är inte ens säkert att det finns en bra parkering. Med ett bra extraljus på bilen blir det inget problem att hitta fram och orientera sig. Om elljusspåret ligger en bit bort från parkeringen behövs kanske annat extraljus också i form av en riktigt bra ficklampa eller pannlampa.

cocktail