Olympiska spelen

De största och finaste idrottstävlingarna är de olympiska spelen. Olympiska spelen anordnas vart fjärde år och är uppdelat på vinter-OS och sommar-OS. I praktiken innebär det att det arrangeras ett OS varannat år. De olympiska spelen kommer från det antika Grekland som anordnade spel till gudarnas ära. År 1896 anordnades de första spelen i moderns tid; sommar-OS. De första vinter-OS anordnades år 1924. Även de moderna spelen har fått långa anor.

Sommar-OS

Sommar-OS arrangerats alltid på sommaren. Det är under sommar-OS som deltagarna tävlar i grener som fri idrott, maraton, ridsport, cykling, simning och fotboll. Sammanlagt finns det 306 grenar, inom 41 discipliner och 28 sporter. Sommar-OS är alltid en stor publikmagnet, då arrangemanget erbjuder många tävlingar under varma dagar. För de flesta idrottare är OS den ultimata och finaste tävlingen att delta i och många planerar sin träning utifrån OS. År 2016 arrangerades sommar-OS i I Brasilien. Sverige tog sammanlagt 11 medaljer.

Vinter-OS

 

Vinter-OS arrangeras under början av året på en plats där det förhoppningsvis ska finnas snö. Vinter-OS har 15 olika sporter, från ishockey till Speed Skating. Inom de olika sporterna finns flera grenar. Dock är vinter-OS inte lika stort som sommar-OS, då det främst är länder med snö som deltar. Stora vinternationer är Norge, de nordiska länderna, Tyskland, Ryssland, USA och Kanada. Norge brukar alltid vinna medaljligan. Den sista tävlingen på OS:et är finalen i ishockey. Att vinna OS-guld i fotboll har inte samma status som att vinna OS-guld i ishockey, då de stora fotbollsstjärnorna inte deltar på samma sätt som ishockeystjärnorna. De senaste vinter-OS:et arrangerades i Sydkorea år 2018 och finalen stod mellan Tyskland – till mångas förvåning – och Ryssland. Ryssland tog hem vinsten.

Sverige är särskilt skickliga på skidor, skidskytte och curling och tog medaljer inom alla de grenarna. Sammanlagt tog Sverige 7 guld, 6 silver och 1 brons – bra gjort!

cocktail