Idrott och hygien

Träning är bevisat den optimala medicinen för vårt välmående och motion bör vara ett regelbundet inslag i allas vardag. Din hygien i samband med träning spelar även den en viktig roll när det kommer till vår hälsa. I den här artikeln kommer vi att diskutera lite närmare just det här med träning och hygien!

När det talas om träning och idrott relateras ämnet ofta till hälsosamma matvanor, vilket är viktigt för både prestation och välmående. Vad dock många glömmer bort att tänka på är att även vår hygien påverkar vår kropp och hur vi mår. Ett träningspass som inte efterföljs av en dusch kan leda till sjukdom. Att ta bort gammal svett från kroppen är nämligen viktigt för att hålla oss friska. Gammal ingrodd svett sprider inte bara odör utan även bakterier.

Torr hud – förebyggande produkter

Den som tränar många gånger i veckan ska alltså se till att duscha efter varje träningstillfälle. Det är ingen hit att gå runt bland andra människor och lukta illa samtidigt som svettbakterierna riskerar att göra oss sjuka. Det kan dock innebära mångtaliga duschtillfällen på en vecka för den frekventa motionären. Ibland kan en dusch vara ett återkommande inslag på en och samma dag. Vi duschar för att göra oss fräscha inför en dag på jobbet, men sedan duschar vi efter på kvällen efter träningspasset.

Även om det är viktigt för vår hälsa och välmående att duscha efter träningen, finns det konsekvenser av det ihärdiga duschandet. Huden kan bland annat lätt bli torr av mycket duschning, vilket kan leda till irriterad hud som kliar och besvärar. Tipset är dock att förebygga de sortens besvär genom att använda anpassade produkter. Skäggbeklädda män som ofta tränar bör till exempel var noga med sin skägghygien. Att investera i en skonsam skäggolja i samband med dusch eller rakning hjälper huden att må bra och förebygger torrhet.

Kroppens svettkörtlar

Det kan ibland kännas onödigt att duscha efter ett träningspass där du rent fysiskt inte tagit ut dig i större grad. Vad dock många inte tänker på är att svett inte alltid märks av på samma sätt som vid extrem fysisk ansträngning. För att ytterligare förklara vikten av att duscha efter fysisk aktivitet kan vi utgå från kroppens svettkörtlar. De är nämligen miljontals till sitt antal och finns på många platser på kroppen. Svettkörtlarna syftar till att balansera kroppens temperatur och de aktiveras vi bland annat fysisk aktivitet, men även vid stress och känslomässiga situationer. Körtlarna finns bland annat i ansikte och hårbotten. Det är ytterligare argument till att att den med stor kalufs eller stort skägg bör använda olika typer av produkter. Mycket duschande kan göra hår, skägg och hud torrt, men även ansamlat svett från svettkörtlarna på dessa områden leder till torrhet.

cocktail