Individidrotter

En individidrott är en idrott där du utövar en sport som individuell deltagare. I individsporter kan det också finnas lagtävlingar, men utförandet är ändå av en idrottare i taget. Ridsport är en individidrott: en ryttare rider på en häst. Det finns många som har egen häst på landet och alltid rider för sig själva, andra som tar ridlektioner och rider då ofta samtidigt som andra i samma grupp – men de interagerar inte. Individsporter passar personer som är väldigt självständiga och som hellre fokuserar på själva idrotten, än samspelar med ett lag. Det finns många olika individidrotter och även i sådana idrotter uppstår mycket gemenskap och samarbete.

Skidåkning

Om du tycker om att åka skidor finns det flera grenar att välja mellan: slalom, längdskidåkning och skidskytte. I alla tre grenarna handlar det om du och dina skidor som övervinner backen eller spåret. För att åka slalom krävs det bra slalombackar och de finns främst i norra Sverige. De flesta av Sveriges slalomstjärnor kommer från Norrlands inland och fjällen. Om du tycker om att åka längdskidor finns det större möjligheter, så länge det finns snö. Det är möjligt att åka längdskidor över nästan hela Sverige. Om du bor i Skåne kommer du dock behöva åka rullskidor mer än skidor. Däremot finns det inte så många skidskytteföreningar. Skidskytte är en populär sport att se på tv, särskilt då Sverige är en bra skidskyttenation, men det är inte lika lätt att kunna utöva idrotten var helst man bor.

Orientering

De flesta har testat på att orientera i skolan. Men vad många inte vet är att Sverige är ett duktig orienteringsland, som skördat många medaljer. I orientering ska du kunna orientera dig i en skog och hitta markerade platser tidigare än de andra som tävlar. Det är en sport för personer som tycker om att vara i skogen, springa och lösa en uppgift. Orientering kräver inte mycket utrustning, däremot kondition, lokalsinne och bra balans då man måste springa i terrängen. Det finns faktiskt också skidorientering då man utövar sporten vintertid och med skidor på fötterna.

Det finns flera grenar inom ridsport och många som rider håller på med flera av dem. Men ju skickligare ett ekipage blir, desto mer specialiserade blir det. Den vanligaste tävlingsgrenen är hästhoppning. Hästhoppning innebär att ett ekipage ska ta sig runt en bana med hinder på kortast tid, utan att riva hindren. Det är en publikidrott och många tittar både på hopptävlingar på tv och i ridhus. En annan gren är dressyr. Dressyr är som en slags hästgymnastik. Dressyrhästar måste vara mycket smidiga och vältränade för att klara av de svåraste rörelserna. Dressyr handlar mycket om rörelse och lydnad och är den gren då hästar travar på stället, piaff, och när de dansar vackert och taktfullt fram i passage. I fälttävlan rider man både hästhoppning, dressyr, men också en terrängritt – det är alltså en allsidig gren som kräver att ekipaget kan tre grenar.

cocktail