Biljard är roligt

Pröva biljard

Har du spelat biljard? Om inte, då är det dags att pröva. Det finns många olika former av biljard, 8-ball, pool, snooker, 9-ball, carambole osv. Det är verkligen en trevlig sysselsättning och de olika varianterna finns utspritt i Sverige. Biljard är egentligen bara ett samlingsnamn på ett spel som har ett grönt tygklätt bord där man skickar runt bollar med nummer på med en kö. Namnet biljard kommer från talet en biljard, det beror på att en biljard har just femton nollor, precis som spelet har femton bollar.

Var spelar man biljard?

Det kan stå ett bord för olika former av biljard lite överallt, som i barer, caféer, skolor, fritidsgårdar, familjehotell på utlandssemestern och förstås i biljardhallar. Att göra det som en helkväll kan vara riktigt lyckat, att mötas upp som vänner över ett glas mjölk och stöta lite bollar är verkligen kul. I nästan varje stad så finns det en hall för biljardspel, i Stockholm finns Söderhallen och biljardpalatset till exempel. På de flesta ställena kan man även hitta någon att spela mot, men var försiktig med din kö, får du en sådan på munnen så kan du hamna hos en akut tandläkare, så se upp.

8-ball

Den absolut vanligaste formen av biljard är förstås 8-ball. För det behöver man ett vanligt set med bollar och ett ägg eller köboll som vissa kallar den vita bollen som man träffar de andra bollarna med. Dom ska vara numrerade från ett till femton. Den spelar som får ner en boll först “väljer” på så sätt att försöka få ner den höga eller låga serien bollar, det vill säga höga nio till femton och låga ett till sju, i Sverige kallas detta ofta för helan & halvan, på grund av bollarnas färger. I 8-ball ska man berätta före sin stöt vilken boll man avser att få ner och i vilket hål, glömmer man avisera ska turen övergå till den andre spelaren.

Först ska man få ner sin serie bollar och efter det så ska man sänka åttan. Men man förlorar om åttan går ner i ett hål under spelet förutom första sprängningen, skulle den mot förmodan gå ner i ett hål då så tas den upp och placeras på fotpricken. Man förlorar om åttan går ner i hålet under den sista bollen eller om åttan hoppar/flyger av biljardbordet eller om den åker ner i ett hål man inte aviserat.

9-ball

Nineball eller 9-ball är lite annorlunda, först så lägger man bara upp nio bollar. Man lägger de på detta sätt: en boll längst fram, nästa rad två bollar, mittenraden tre bollar med nian i mitten och nästa rad två bollar och avsluta med en boll i sista raden. Denna konstellation läggs på pricken och någon av spelarna spränger. Sedan gäller det att sänka bollarna i nummerordning från ettan till nian, den som sänker nian vinner.

cocktail