Maraton

Ett maraton är ett löplopp på 42 kilometer. Det brukas anordnas maraton i så gott som alla huvudstäder, ibland också på andra ställen som i fjällen. Det krävs mycket för att genomföra ett maraton och du måste kvalificera dig för att få delta.

Det grekiska maraton

Ordet maraton kommer från antiken, då en löpare sprang till staden Attika från staden Maraton i Grekland efter ett slag år 490 f. Kr. Liksom de olympiska spelen, har alltså också maratonloppen sin förlaga i den antika världen.

Stockholm Maraton

Varje år anordnas Stockholm Maraton i början av juni. År 2018 var det nästan 15 000 löpare som deltog, från både Sverige och andra länder. Stockholm Maraton är inte bara ett lopp för de som springer banan, utan också en folkfest med stor publik. Det kan vara inspirerande att titta på ett maraton för att själv börja träna. För att klara av ett maraton måste du dels ha kvalificerat dig, men du måste också träna mycket. Om din dröm är att genomföra ett maraton behöver du planera flera år i förväg för att träna upp kroppen och kunna få en bra löptur. Det är också många svenskar som reser till andra länder och ställer upp i lopp – både motion och nöje.

cocktail