Tjejmilen

Tjejmilen är världens största tjejlopp som springs månadsskiftet augusti/september i Stockholm. Som namnet antyder springer man en mil, 10 kilometer, och endast tjejer deltar. Loppet har arrangerats sedan 1984 och deltagarna springer i en bana kring Djurgården. År 2018 var det sammanlagt 23 000 tjejer som deltog från sammanlagt 32 nationer – imponerande!

Folkfest

Tjejmilen är inte bara ett lopp, det är en folkfest. Dagen innan loppet, på fredagen, kan du gå till en mässa och hämta ut din nummerlapp och få en påse med saker som choklad, tidning och annat som hör ihop med löpning. I mäss-tältet kan man också köpa årets tröja – olika färger varje år – men också testa olika produkter – läs mellanmål och snack – och också köpa träningskläder. Om du anmäler dig till Tjejmilen bör du göra en helg av det och också ta ledigt på fredagen.

Under själva loppet står det orkestrar och olika grupper som hejar fram dig. Det finns också frukt och dryck under vägen så att du ska orka. Stämningen under loppet är också väldigt fin och deltagare uppmuntrar varandra att fixa loppet.

Rätt klass

När du anmäler dig till Tjejmilen måste du besluta dig för vilken klass som du ska springa i, samt vilken slags anmälan du ska göra. Du kan välja mellan “Fun Run” och “Tidtagning”. När du springer Fun Run måste du ta tiden själv, men å andra sidan blir anmälningsavgiften lite billigare. Om du däremot anmäler dig till tidtagning, så tar arrangörerna tiden åt dig och du kan också kolla din tid i efterhand på deras hemsida.

Det finns upp till tolv olika klasser som du kan anmäla dig till, beroende på hur lång tid det tar för dig att springa en mil. Det är viktigt att vara ärlig när man anmäler sig, så att man inte är i vägen för snabbare löpare. De snabbaste klasserna börjar först, och sedan de andra klasserna utifrån tid.

cocktail