Börja springa igen

Du har redan tagit första steget

Att du läser det här berättar att du har tagit det första steget mot en mer hälsosam livsstil och du vill börja springa igen. Att du har bestämt dig för att springa är det absolut viktigaste steget, för när man faktiskt vill något så kommer det att gå. Värdera dig själv och din förmåga nu, jämför dig bara med dig själv och inte någon supermarathon-löpare från Kenya.

Vart ska man börja?

Se till att ha bestämt dig i förväg när du ska ut på din löparrunda, skriv upp det i din almanacka och berätta det för din familj. Det gör tröskeln lite lägre och ger dig motivation att komma ut. Känn efter själv om du är en morgonlöpare eller en eftermiddagsspringare, du vet själv vilken tidpunkt på dygnet som passar för dig. Om du nu ska åka på konferens eller semester så se till att du kan springa på stranden eller någon annan lämplig plats.

I början är det bra att bara tänka på tiden du är ute, se till att vara ute 30-60 minuter till att börja med. Börja med en minut joggning och fem minuter promenad, öka allt eftersom det känns bekvämt. Har du beslutat dig för en halvtimme, var nöjd med det, det är dagen efter du känner om det tagit eller inte, så förta dig inte första gången. Det ska vara trevligt att röra på sig.

När ska man öka takten?

Du ska känna efter själv, men samtidigt pressa dig lite åt gången, att du blir bättre och bättre är väldigt bra för motivationen. När du har varit ute några gånger i lågt tempo, så se till att börja klocka dig själv och gärna lägga till några strykeövningar, du kan hitta inspiration på www.gorillasports.se med verktyg och övningar. Tänk inte för mycket på löpteknik och sådant i början, utan spring på ett sätt som känns naturligt för dig. Känn din egen rytm, ta inte för långa steg, du kommer att märka stora förändringar på de första veckorna.

Om du skriver dagbok, så skriv gärna ner hur du upplevde ditt joggingpass, det blir trevlig läsning i efterhand. Ett annat supersmart tips till en början är att alltid gå uppför i backar, att börja att springa i backar är bara tungt. Har du dålig koordination så bör du gå i nedförsbackar också.

När ska jag börja?

Du har redan börjat! Bestäm dig för när i veckan du ska springa, skriv in det i din kalender och bestäm tid med en joggarkompis då ni kan börja tillsammans. Om du planerar så har du mycket större chans att lyckas med din löpning. Ett annat tips är att anmäla dig till ett lopp, eller utmana din joggarkompis på en tävlingslopp inom några veckor. Att sätta upp små mål är viktigt, se till att tävla om något harmlöst, så det inte blir för allvarligt.

Lycka till!

cocktail