Confederations Cup och Major League Soccer

Idrott är något som många gillar att titta på och en av de allra mest populära idrotterna är förstås fotboll. Inom fotbollens värld pågår det ständigt olika matcher och säsongerna överlappar varandra. Under sommaren när de stora ligorna ute i Europa tar en välförtjänt semester under årets varmaste månader så kan man i stället ta del av en rad olika andra mästerskap, som till exempel VM eller EM, eller varför inte U21-mästerskapet eller Confederations Cup? I Confederations Cup möts endast åtta olika lag och mästerskapet kallas ibland för för – VM eftersom det är lite som en generalrepetition inför det stora mästerskapet.

Den som hellre tittar på ligor kan under sommarens varma och ibland även torra månader förstås ta del av Allsvenskan, men inte nog med det! Även den norska och den finska ligan samt amerikanska MLS (Major League Soccer) spelas under sommaren.

Major League Soccer är en liga som ju på senare år, sedan våren 2018, har blivit lite mer intressant även för oss svenska i och med att Zlatan numera spelar i Los Angeles Galaxy, en av Los Angeles två klubbar i Major League Soccer – ligan. Det andra Los Angeles – laget heter Los Angeles F.C. och är en betydligt yngre klubb medan Los Angeles Galaxy har varit med i princip lika länge som hela ligan har funnits i USA. Major League Soccer startade i USA (Och i hela Nordamerika) under 1990 – talet, ungefär samtidigt som Fotbolls – VM spelades i USA 1994. VM i fotboll 1994 blev alltså som ett startskott för den nordamerikanska ligan.

Major League Soccer är främst en liga för USA, men inte endast. Det finns, eller har funnits, lag i både Kanada och Mexiko också. Ligan har växt mycket sedan den startades, från en handfull lag till cirka 20 stycken idag. Major League Soccers lag finns i en rad städer, från Vancouver i Kanada till Atlanta i södra USA. Även några av de stora städerna i Texas, Houston och Dallas, har egna lag. nuläget leder båda lagen från Los Angeles (Galaxy och F.C.) den västra konferensen. I den östra konferensen är det jämnt i toppen mellan Washington D.C. , Philadelphia och Montreal.

Att idrotta är ju ingen fest direkt utan kan snarare kanske jämföras med en hård kamp, särskilt i hårda och fysiskt tuffa sporter som ishockey eller handboll. Men festen pågår ett stenkast från idrottsplanen, uppe på läktaren. Där har publiken allt som oftast klätt sig i lagens färger och med lagens olika matchtröjor. Varför inte göra looken ännu bättre med lite schyssta prylar från sidan Partykungen? På sidan partykungen.se kan man hitta gott om roliga prylar som verkligen livar upp stämningen på läktaren. Eller vad sägs om en klassisk keps med två händer som klappar i händerna om man drar i ett snöre, eller kanske ett par lustiga glasögon som kompletterar de mer skruvade lookerna som lagens mest hängivna anhängare ibland har.

cocktail