Idrott och gemenskap

Att idrotta är inte bara hälsosamt för kroppen, utan också för det sociala livet och psyket. När vi utövar en idrott träffar vi andra människor både under veckorna – beroende på idrott – och på tävlingar. För många innebär fotbollsklubben eller ridhuset inte bara ett ställe att spela fotboll eller rida, det är också ett ställa att umgås med vänner och utvecklas tillsammans.

Idrotten förenar

Idrott kan förena människor från olika bakgrund, men också från olika generationer. På en ridklubb kan en tioåring tjej leda en häst som en vuxen nybörjare rider på; och en fjortonårig kille kan lyssna till en kvinna på 73 år – både är lika naturligt. I en idrottsklubb umgås man inte kring vare sig ålder eller bakgrund, utan kring sporten, träningspassen, tävlingarna, men också för att hjälpas åt att sköta lokalen. Om en klubb ska anordna en tävling måste många frivilliga hjälpas åt.

Underlättar utövandet

Det kan vara mycket lättare att verkligen idrotta och röra på sig om man får göra det tillsammans med andra. Att gå ut klockan sju på kvällen och jogga i snålblåst på egen hand är det bara vissa som klarar, men om man gjort upp tid med andra om ett löppass blir det rent av roligt – trots snålblåst. Det är lättare att hålla motivationen upp tillsammans med andra!

cocktail