Vasaloppet

Vasaloppet är väldens största lopp och går den första helgen i mars. Loppet har sin ursprung i kung Gustaf Vasa på 1500-talet, som flydde för den danska kungen innan han själv blev regerat. Därav namnet. Under de tio dagar som Vasaloppet pågick under 2018 deltog sammanlagt 65 000 deltagare!

90 kilometer på skidor

Vasaloppet börjar i Berga By i Sälen och avslutas i Mora med krans kring halsen till den manliga och kvinnliga segraren. Under samma lopp som eliten hinner skida de 90 kilometrarna under förmiddagen, deltar också vanliga motionärer. För många tar loppet hela dagen. Under Vasaloppet finns det olika byar som deltagarna åker igenom och där finns också blåbärssoppa och annat som de kan behöva för att orka.

Många deltagare har tränat innan och även genomfört flera lopp. Vissa damer och herrar har åkt upp emot 40 Vasalopp! Men det finns också deltagare som anmält sig – eller fått anmälan i present – och inte hunnit stå så mycket på skidor under säsongen, eller tidigare. Eftersom loppet går långsamt och det finns påfyllningsstationer under vägen, är det ändå många som klarar utmaningen.

Vasaloppet är också en populär tv-sändning då många svenskar sitter i soffan och ser tävlingen. Sändningen brukar pågå under en stor del av dagen och innehåller många intervjuer och trevliga inslag.

cocktail