En svensk klassiker

Vad vore livet utan idrott? Den frågan kanske man egentligen aldrig ställt sig, men visst vore det tråkigt om inte idrott fanns? Dessutom skulle människans hälsa i allmänhet vara betydligt sämre. Inom idrotten hittar man många av sina livslånga vänskaper samtidigt som man får lära sig en hel del om samarbete och respekt. Man får även lära sig att hantera både vinster och förluster, vilket till stor del avspeglar det vanliga livet då det kommer både framgångar och sämre perioder med jämna intervaller.

I Sverige är bollsporter, och då i synnerhet fotboll, den mest populära idrotten. Men det finns även många andra idrotter som vi ägnar mycket tid åt, oavsett om det är som utövare, tränare, åskådare eller bara framför tv:n.

Utmana dig själv

Många tycker att konditionsträning och styrketräning är ett nödvändigt ont men något som måste göras för att hålla kroppen i bra form. Andra tycker det är en rolig del av sin träning och går gärna till gymmet flera gånger i veckan eller är ute och springer med en synlig Reflexväst med tryck längs vägar och i skogar. Ofta utmanar man sig själv genom att försöka slå sina egna tider och det kan vara en morot som är så god som något. Om man inte vill utmana sina egna tider, utan istället vill utmana sin kropp på ett optimalt men samtidigt tufft sätt, så kan man välja att ge sig på det som kallas “En svensk klassiker”.

Vad är “En svensk klassiker”?

En svensk klassiker innebär att man ska genomföra fyra stora långlopp i Sverige. Om man ska få ett diplom ska man även utföra alla dessa inom 12 månader. Vilka är då dessa långlopp?

Det är Vasaloppet där man ska åka skidor från Sälen till Mora. En sträcka på totalt 90 kilometer. Även öppet spår går bra i detta fall.

Man ska även ge sig i kast med Vansbrosimningen. Det är en långdistanssimning där man ska simma i en öppen älv. Totalt ska man simma 3 kilometer, varav 2 kilometer är medströms och 1 kilometer är motströms.

Vätternrundan är ytterligare ett av de lopp man måste klara av i den svenska klassikern. Här ska man cykla runt hela Vättern, med start i Motala. Den totala sträckan för detta lopp är ungefär 300 kilometer.

Sist men inte minst kommer Lidingöloppet, som givetvis arrangeras på Lidingö. Lidingöloppet är ett terränglopp där man ska springa totalt 30 kilometer innan man utmattad kan ta sig i mål.

Klarar man alla dessa ovanstående lopp så har man utfört en svensk klassiker. Känner du att du vill utmana din kropp i flera olika moment så är det bara att sätta igång att träna och sedan anmäla dig till alla lopp. På så sätt kommer du säkerligen få något att bita i.

cocktail